S potápěním jsem začal v roce 1980 na našich rybnících, lomech a přehradách. O exotických mořích se nám jen zdálo a hltali jsme, tehdy kupodivu dostupné, knihy Hanse Hasse a J.Y.Cousteaua. Fascinování barevným světem jsme snili svůj sen, že jednou…možná….

   Fotografování se věnuji již od dětství a tak bylo jen otázkou času, kdy se potápění a fotografie spojí do jednoho logického celku. První vodotěsné pouzdro, tehdy se říkalo kejs, jsem získal od Jardy Zapletala, někdy v roce 1992. Myslím, že jej tenkrát prostě ke mně odložil, protože si sestrojil jiný – dokonalejší. Ale darovanému koni na zuby nehleď. Pouzdro bylo vyrobeno kombinací jakýchsi plastických hmot a soustav ozubených kol. Neustále se mlžilo, protože do něj trochu teklo. Fotoaparát Praktica se s tím celkem hrdinně vyrovnal, a tato sestava mi vydržela asi 5 let. Vznikly tak moje první fotografie v Jugoslávii, převážně "koupajících" se lidí, protože jsem neměl blesk, a po pravdě řečeno, nebyl jsem si jistý, zda by pouzdro sneslo větší hloubku než 10 metrů.

   Zároveň jsem se v této době už naplno věnoval své profesi kameramana a posléze režiséra televizních hudebních a dokumentárních pořadů. Od roku 1993 vlastním reklamní a PR agenturu. Občas si za filmovou kameru odskočím při práci na našich projektech, ale převládla vášeň a láska k podvodní fotografii, které věnuji skoro celý volný čas. Potápím se poměrně intenzivně. Ročně mám kolem 200 ponorů a to výhradně s fotoaparátem na krku. Ještě donedávna jsem tvrdil kamarádům, že je pro mne potápění pouze prostředek jak získat dobrou fotografii. To se ale změnilo v okamžiku, kdy jsem získal kvalifikaci Divemastera a začal otevírat svět pod vodní hladinou dalším zájemcům, a to nejen o samotné potápění, ale i o podvodní fotografii. Miluji sladkou vodu pro její rozmanitost v jednotlivých ročních obdobích. Většina nejkrásnějších záběrů vzniká v hloubce do pěti metrů, kde svou úlohu plní denní světlo a kde se v létě zdržuje mnoho druhů ryb. Každý ponor je pro mne inspirací a přináší vždy něco nového. K tomu patří i notná dávka trpělivosti a pověstného štěstí, být ve správnou dobu na správném místě.

 

Fotografická technika

V roce 2007 jsem přešel z kompaktu Olympus 5060 na zrcadlovku Sealux pro fotoaparát Canon D5 s blesky Canon, Sea&Sea a Ikelite. V současné době koketuji s blesky Subtronic, které mají nepřekonatelný úhel osvitu a tak zřejmě rozšíří můj světelný park. Přes počáteční vychytávání much u Sealuxu, spočívajících převážně v kombinaci zapojení různých blesků, jsem s výsledkem spokojen. Objektivů využívám celou řadu, ale mezi moje favority patří 100mm makro, 15 a 20mm pevné sklo a univerzální 17-40mm širokoúhlý objektiv, který si beru pod vodu vždy, když přesně nevím, co mne tam čeká.

Při přechodu na zrcadlovku, jsem nejvíce řešil ztrátu Live View který jsem automaticky používal u kompaktů. Představa, že pod vodou koukám do malého optického hledáčku a kroutím se u toho ve snaze dosáhnout nejlepší kompozice, byla pro mne nepředstavitelná. A právě v tento moment vyhrála firma Sealux, protože nabídla speciální, otočný hledáček GV 150, který v tu dobu neměl konkurenci a i přes jeho neuvěřitelnou cenu se investice vyplatila. Dnes bych se už ke koukání na displej v zadní stěně fotoaparátu nevrátil. Displej používám pouze ke kontrole histogramu. Naštěstí dnes tyto optické hledáčky dělá již několik firem a dají se namontovat na všechny známé typy podvodních pouzder. 

 

Dosažené úspěchy ve fotografických soutěžích:

2008 - PAF Tachov - cena dětského diváka

2008 - Brněnská žaba - 2. místo v kategorii - Slaná voda

2008 - Brněnská žaba - 1. místo v kategorii - Makro

2009 - Mistrovství ČR ve fotografování pod vodou - 2. místo

2009 - Brněnská žaba - 2. místo v kategorii - Makro

2009 - Brněnská žaba - 2. místo v kategorii - Sladká voda

2009 - Brněnská žaba - 2. místo v kategorii - Slaná voda

2009 - MFPF Slovensko - 2. místo v kategorii - Barevná fotografie

2009 - MFPF Slovensko - 3. místo v kategorii - Černobílá fotografie

2009 - HUGYCUP Indonesia Sulawesi - 2. místo v kategorii - Frogfish Photography

2009 - Mistrovství ČR ve fotografování v bazénu - 1. msto

2009 - Fotografování v bazénu - 1. místo v kategorii - Akt

2009 - Fotografování v bazénu - 1. místo v kategorii - Volné téma