Maledivy ostrov Fuvahmulah

Maledivy Fuvahmulah - jeden atol, jeden ostrov


Uprostřed otevřeného oceánu, na rovníku se nachází obrovská pelagická "školka" a čistící stanice zároveň.
Proč byste měli navštívit Fuvahmulah? Fuvahmulah je ostrov na maledivském souostroví, s jedinečnou polohu. Je to skála uprostřed otevřeného oceánu, celoročně obklopena tisíci pelagických tvorů. Místní potapěči, právě pro velmi častý výskyt kladivounů velkých a kladivounů bronzových (kteří se zde hojně rozmnožují), tomuto místu říkají "Školka"

Maledivy Fuvahmulah - jeden atol, jeden ostrov


Uprostřed otevřeného oceánu, na rovníku se nachází obrovská pelagická "školka" Kladivounů velkých a čistící stanice Mant černých zároveň.
Proč byste měli navštívit Fuvahmulah? Fuvahmulah je jeden z ostrovů Maledivského souostroví, s jedinečnou polohu. Je to skála uprostřed otevřeného oceánu, celoročně obklopena tisíci pelagických tvorů. Místní potapěči, právě pro velmi častý výskyt Kladivounů velkých a Kladivounů bronzových (kteří se zde hojně rozmnožují), tomuto místu říkají "Školka"


Potápění ve Fuvahmulahu je jedinečné. Potapěči zde mohou vidět 7 druhů vzácných žraloků během jediného ponoru. Zde potápěči mohou každý den vidět desítky Žraloků tygřích. Nachází se zde čistí stanice Thresher Sharks (žralok liščí) a potápěči pozorují po celý den jejich čištění na mělkých sluncem prozářených lokalitách.

Jeden z největších obyvatel oceánů - Manta a Mobula, využívá útes Fuvahmulah celoročně jako čisticí stanici. Sezónně pak připlouvají na námluvy, a potápěči si mohou užít desítky z nich, jak předvádí své milostné hrádky. Nádherná hejna Kladivounů velkých a bronzových se pomalu pohybují v proudech. Během roku se ve Fuvahulahu běžně potkáváme se Žraloky velrybími. A  často splněným snem všech potapěčů jsou setkání se Žraloky dlouhoploutvými - Longimanus a Mola-Mola, Keporkaků a Kulohlavců černých.
Fuvahmulah je místem, kde jsou všichni tito vzácní pelagičtí tvorové pozorování celoročně a pohromadě, v jejich přirozeném prostředí a pro potapěče pohodových podmínkách.

Tento neuvěřitelný pelagický ráj byl před potapěči na dlouhou dobu skryt. Krása a tajemství tohoto tajemného místa byla přístupná širší potapěčské veřejnosti až od roku 2017, kdy škola potápění Fuvahmulah začala s každodenním podvodním výzkumem. Tento tým shromáždil spoustu jedinečných údajů o tomto úžasném místě. Podobně jako ostatní slavné ostrovy na rovníku (Galapagos, Cocoa) je Fuvahmulah jedinečným místem a jednou z nejlepších potápěčských destinací na světě.

Objevte společně s námi tuto jedinečnou potapěčskou destinaci

Naše plánované cesty do této potapěčské lokality:

Potápění s Tygřími žraloky a Mantami - duben 2020